Tour de France 2009

We staan aan de vooravond van de tour van 2009 en een mooie tour zal het worden. Er zullen 2 Nederlandse ploegen aan de start staan. Naast de vertrouwde verschijning van de oranje Rabo-ploeg, onder leiding van Erik Breukink, heeft Skill-Shimano een wildcard gekregen. Leuk voor deze jongen ambitieuze ploeg die vier Nederlanders naar de start brengt. Om de grote prijzen zullen ze zeker niet mee doen, maar met Kenny van Hummel hebben ze zeker kans op een ritoverwinning. Bovendien kan de jonge Nederlandse sprinter zich eens werkelijk meten de echte grote jongens waaronder Cavendish.\r\n\r\nDe britse topsprinter van Colombia Highroad is, in mijn ogen, de favoriet om de groene trui naar Parijs te brengen. Vorig jaar stapte hij nog af in de laatste week, maar dit jaar heeft hij duidelijk te kennen gegeven om door te willen tot Parijs. Van zijn concurent Tom Boonen is het nog maar de vraag of hij aan de start mag verschijnen. De belg is wederom betrapt op gebruik van cocaïne en is door de tourdirectie uitgesloten van deelname. Helaas voor onze zuiderburen, maar Tom had beter moeten weten. Het verhaal van de ezel en de steen gaat zeker op.\r\n\r\nMet de komst van Skill staan er dit jaar weer eens wat meer Nederlanders aan de start. Hiermee is de kans op eremetaal ook weer eens aanwezig. De laatste Nederlander die een etappe won is alweer wat jaren geleden. Met renners als Kenny van Hummel of Nikki Terpstra moet er toch een kans zijn. Terpstra is in vorm en het is hem wel eens gegund om ook te winnen. Vorig jaar brak hij in Peking 2 ellebogen toen hij naar de Olympische wielerbaan reed. Na een operatie (door dezelfde arts die mij ook zal opereren) en een lange revalidatie is het deze jongen van harte gegund. Ik zie hem wel meedoen naar het klassement voor de meest strijdlustigste renner\r\n\r\nVoor de eindoverwinning zijn verschillende kandidaten die zich zullen melden. Astana verschijnt op volledige oorlogssterkte aan de start met 7 voudig Tourwinnaar Lance Armstrong, Alberto Contador (winnaar in 2007) Levi Leipheimer en Anreas Klöden. Deze laatste twee stonden ook al eens op het podium. Maar niet alleen Astana zal sterk vertegenwoordigd zijn. Ook het team van Bjarne Riss, Saxo Bank, zal met de gebroeders Sleck een gooi naar de eindoverwinning willen doen. Of wat te denken van onze eigen Rabo’s met Robert Geesink, Laurens ten Dam en kopman Denis Metsjov die eerder dit jaar de Giro won.\r\n\r\nDe tour zal uiteindelijk beslist worden op de Mont Ventoux. De kale berg staat dit jaar op de voorlaatste dag van de tour op het programma. Lance Armstrong zal deze etappe graag winnen,aangezien de Amerikaan nog nooit eerder won op de Ventoux.\r\n\r\nAl met al kijk enorm uit naar deze Tour die ons zeker weer een hoop mooie plaatjes zal brengen. Ben ook heel benieuwd hou Lance Armstong de aandacht op zijn stichting Livestrong zal vestigen. In 2004 liep heel de wereld met gele bandjes om zijn pols. Enkele dagen geleden starte hij een nieuwe campagne: WearYellow. Komt er nog wat tastbaars?\r\n\r\nMijn favorieten voor de eindoverwinning op een rijtje:\r\nGeel: Alberto Contador\r\nGroen: Mark Cavendish\r\nBollen: Robert Gesink\r\nWit: Andy Schleck\r\nMeest strijdlustigste renner: Nikki Terpstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *